Hier vindt u de aanvullende informatie bij het boek ‘Meesterschap in ondernemen – Een gilde voor groei‘.
Bestanden alleen voor gebruik pers:
Persbericht
Persbericht Gilde van Ondernemers – Meesterschap in ondernemen
Hoge resolutie foto’s (aanklikken!)
Boekbestanden (aanklikken!)
Boek Meesterschap in ondernemen – Deel Hfd 2
Achterkant ‘Meesterschap in ondernemen’
Aanbevelingen en quotes
Thecla Bodewes
“Een mooie weergave van het belang van ondernemen, maakindustrie en trots zijn op het vakmanschap. De fundatie van Nederland. Zeer inspirerend!”
Onno Kokmeijer
“Inspirerende hedendaagse omschrijving van middeleeuws opleidingsprincipes. Vakmanschap over meesterschap!”
René van Tol
“Een nieuwe manier van denken vanuit een oud principe: een gilde van ondernemers.”
Portretten acht meesters
De volgende ambachtelijk meesters zijn geïnterviewd:
Onno Kokmeijer
Onno is chef-kok van het twee Michelinsterrenrestaurant ‘Ciel Bleu’ in Amsterdam. Zijn rol als relatief jonge voorzitter, gildemeester van het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, maakt hem interessant: nog een lange reis voor zich en nu al boegbeeld. We spraken elkaar bij een espresso op de 23e verdieping van Hotel Okura, met schitterend uitzicht over Amsterdam. Het belang van de meestertitel en het helpen groeien van het Gilde, met zijn eigenzinnige meesterkoks, hielden hem bezig. Maar vooral: hoe kunnen we gezamenlijk Nederland nog beter op de gastronomische kaart zetten, op alle niveaus: van kant-en-klaar- en vliegtuigmaaltijden tot de Haute Cuisine?
René van Tol
René runt met zijn vrouw de exclusieve juwelierszaak VanTol & Breet in Den Bosch, waar nog oog en markt is voor schoonheid. Als voorzitter van het Bossche Gilde van Goudsmeden is hij vol vuur en ambitie om het onderricht en ambacht naar een nog hoger niveau te tillen. Samen met zijn vrouw richtte René de ‘Van Tol & Breet Academie’ op, waar hij Engelse grootmeesters workshops laat geven. Ik sprak hem in zijn winkel annex atelier. Het was mijn eerste interview en meteen inspirerend informatief, omdat het veel van de diepere drijfveren en eigenschappen van een meester blootlegde: ‘ik bén goudsmid!’, kennis delen en flow.
Wouter Pfeiffer
Wouter is deeltijd-molenaar in Weesp. Als specialist in molens bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ‘leeft’ hij molens. In 2008 haalde hij de titel van meestermolenaar bij het Ambachtelijk Korenmolenaars Gilde. Ik ontmoette hem op een koude winteravond in het kleine kantoortje van zijn molen De Vriendschap. Terwijl het kacheltje werd warm gestookt kwamen de stroopwafels uit de molenwinkel tevoorschijn en vertelde hij over de indrukwekkende dag van zijn meesterproef. En wat de meestertitel voor hem betekent.
Binet Brasser – van der Sluis
Binet is directeur van sigarenfabriek ‘De Olifant’ in Kampen. De ambitie van De Olifant is helemaal in lijn met meesterschap: de allerbeste sigaar in zijn soort willen leveren. Zelf rook ik ook graag een sigaar bij een goed gesprek, liefst met andere ondernemers. Als er (nog) een gilde van sigarenmakers zou zijn, dan zou Binet daarbinnen een meester zijn. In de kamer met de humidors (sigarenkluisjes), achter de winkel en onder de fabriek, hadden we een gesprek over haar onverwachte reis naar meesterschap die ze invult binnen een echt derdegeneratie familiebedrijf.
Daarnaast komen ook de volgende Meesterondernemers aan het woord:
Hennie van der Most
Hennie is multi-ondernemer en herontwikkelaar van kwakkelende bouwprojecten. Als het gaat om ondernemerschap in Nederland wordt zijn naam het meest genoemd, al was het maar door het TV-programma ‘Operatie Van der Most’. Wat mij betreft was zijn bijdrage aan dit boek dan ook een must. Ik ontmoette hem aan de keukentafel in zijn ruime huis in Gorssel, en pafte samen met hem een aantal sigaartjes weg. Hennie liet zich aan mijn vragen weinig gelegen liggen. Een gedreven man met een eigen-zinnige boodschap. Hij sprak over de politiek en over de noodzaak voor ondernemers om daarin je verantwoordelijkheid op te nemen.
Jan Huijgen
Jan’s missie is het verbinden van de stad met land, Stadteland. En “ons dagelijks brood”. Jan is boer en filosoof. Een bijzondere man die kwetsbaar durft te zijn door over en vanuit zijn hart te spreken. Een gedreven man ook, met passie en vergezichten. Ik kende hem van bezoeken met mijn gezin aan zijn veelzijdige boerderij ‘De Eemlandhoeve’ in Bunschoten. In 2013 vroeg ik hem gedurende een jaar mijn mentor en meester te zijn, waarna we maandelijks in alle rust mooie gesprekken hadden. Op zijn werkkamer, stampvol met boeken (”dit is nog maar een tiende deel”) en paperassen, spraken we ter afsluiting van ons traject over zijn eigen meesters en grootmeesters. En over zijn maatschappelijke missie: het verbeteren van de voedselketen.
Thecla Bodewes
Thecla is directeur van enkele scheepswerven en inmiddels een bekend (televisie)gezicht binnen en namens ondernemend Nederland. Zij won de Prix Veuve Clicquot en werd daarmee uitgeroepen tot ‘Zakenvrouw van het jaar 2011’. Thecla valt direct op door haar vrolijke en transparante manier van doen. Het gesprek op haar kantoor in Meppel ging over de toegekende onderscheiding, haar praktische aanpak in het opleiden van medewerkers en gebalanceerd en gezond aansturen van de werven, en over haar eigen meester: de beeldhouwer Rodin.
Tenslotte een (levens)kunstenaar:
Gert van Reenen
Gert is na een veelzijdige carrière in de topsport en top-horeca alweer enkele tientallen jaren kunstschilder. Daarnaast runt de nu 79-jarige levenskunstenaar de ‘Amersfoortsche Stadsbrouwerij De Drie Ringen’, een brouwerij met proeflokaal net voor de prachtige middeleeuwse stadspoort, de Koppelpoort. Gert ken ik, inwoner van het naastgelegen Soest, al langer. Op mijn reizen, met en zonder ondernemers, stop ik graag bij zijn proeflokaal voor een mooi glas bier en een goed verhaal. In zijn atelier in de Amersfoortse binnenstad sprak ik met hem over zijn eigen-wijze en ‘haakse’ reis naar meesterschap.