Directe link:
Directe link:
In maart 2008 overleed de meester-ondernemer Eckart Wintzen geheel onverwacht aan een hartaanval. Hij was de oprichter van de “succesformule” BSO (1976), het Bureau voor Systeemontwikkeling – een softwarehouse. Een bedrijf dat gebaseerd was op de toen vrijwel unieke management-formule van celdeling: zelfstandige bedrijven bleven zich splitsen zodra een kritieke grootte was bereikt.
Zijn nalatenschap is imposant. Met name zijn visie op duurzaam ondernemen die zo groot was dat deze de planeet omspande. Letterlijk. Binnen BSO was hij al de eerste ter wereld, in 1990, met een geïntegreerd ecologisch jaarverslag. Dat is echt ver voor de troepen uitlopen!
Wat wilde hij en waarom is Eckart een meester-ondernemer?
In mijn boek onderscheid ik hun zeven kenmerken, en bij elk van deze kenmerken is het mogelijk iets van Eckart te herkennen. Natuurlijk is hij het meest bekend om het doorgeven en onderwijzen; een radicale managementstijl die gebaseerd was op het eenvoudige woord “vertrouwen”, aan de hand van zijn blogs, interviews en uiteindelijk zijn net zo leesbare als prikkelende boek Eckart’s Notes.
Maar voor mij toont hij zich nog meer Meester-ondernemer door de wereld een beetje mooier maken. In 1994 lanceerde Eckart een grote visie, later met een woordspeling Ex’Tax genoemd: een mooiere samenleving door minder werkeloosheid en een duurzamer gebruik van grondstoffen. Het middel? Een verandering van het belastingstelsel door een verschuiving van het heffen van belasting op arbeid naar het heffen van belasting op gebruik van grondstoffen. Van Bruto Toegevoegde Waarde (BTW) naar Bruto Onttrokken Waarde (BOW).
Het is deze erfenis die, lang na zijn overlijden, nog met passie wordt uitgedragen door een imposant team rond zijn medewerker van toen, Femke Groothuis, en haar in 2013 naar positie 99 op de Duurzame 100 lijst van trouw heeft gebracht. Goede ideeën vragen tijd, grootse ideeën nog meer. Maar dit gaat gebeuren!
Eigenlijk is Eckart een groot-meester. Hij heeft het totale vak van ondernemen en bedrijfsvoering veranderd. Na zijn werk en leven is ondernemen niet meer wat het was. Een grootmeester-ondernemer is nooit dood.
Volg FRISSE BRONNEN op Facebook voor updates over meer meester-ondernemers.
Het boek ‘Meesterschap in ondernemen – Een gilde voor groei’ is ook te bestellen via deze website. [add_to_cart id=”662″ sku=””]
Foto: (c) Mike Raanhuis