×

Deel deze pagina

Roet in het eten

Roet in het eten

Sinds enkele jaren probeer ik mijn inkopen en handelen duurzamer te maken. Om los te zijn van de discussie over welke definitie van duurzaam moet worden gekozen, is voor mij de hoeveelheid CO2 (koolstofdioxide) een simpele, maar goede en werkbare maat voor ‘vervuiling’ en dus het tegenovergestelde van duurzaam. Duurzaam is minder CO2.

Ik onderzocht waar voor een Nederlander het grootste effect te behalen is. Tot mijn grote verrassing ontdekte ik dat mijn auto niet de grootste vervuiler was. Volgens wetenschappers van het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit Amsterdam is het eten van vlees een veel grotere bron van CO2. Hoeveel keer groter? Raad eens zonder verder te lezen?


Volgens de VU is het elke dag eten van vlees vergelijkbaar met het rijden van zeven (7) auto’s, naast de auto(‘s) die je al hebt. Dus zeven keer meer. In mijn geval kwam ik dus op 9 auto’s van ongeveer 20.000 kilometer per jaar.

Om dit voelbaar te maken is een vergelijking gemaakt voor het geval Nederland zou besluiten iedere week één simpele vleesloze dag te introduceren. Dat bespaart net zoveel broeikasgassen als wanneer we allemaal het hele huis voorzien van dubbel glas (1,5 megaton) én alle gloeilampen vervangen door spaarlampen (1,66 megaton).

Ik heb mijn conclusies getrokken… Food for thought?

Neem contact op om hierover door te praten: 06 – 1244 6086.  Of volg FRISSE BRONNEN op Facebook voor meer inspirerende artikelen.

P.S. Om u een gevoel te geven van de hoeveelheid CO2 die wordt geproduceerd op een ritje van 100km (zeg maar naar een feestje van een familielid heen- en terug), kunt u uitgaan van een gemiddelde van 160 gram per km, dus totaal 16 kilo! Stel u een koffer voor in de achterbak die tijdens de rit tot de nok gevuld wordt met roet!